dijous, de desembre 22, 2005

Un disc i una teoria

No se per què, però ja feia temps que no trobava cap disc ni grup nou que m'emocionés mínimament. Un dels pocs que ho han aconseguit és el nou disc d'un grup que és també la darrera sensació de la temporada: Picaresque, de The Decemberists. El seu disc (i els anteriors també, però els he sentit menys) és una mescla de folk èpic i moments orquestrats -i ja se sap que jo tinc deferència pel pop èpic i amb cordes-, però, i ací rau la curiositat, sempre amb un toc vodevilesc i com de segle XIX: tenen cançons de mariners, de soldats, d'amors portuaris...la primera cançó parla de la comitiva d'un infanta! Serien un mescla de Belle & Sebastian, REM i el David Bowie del primer disc, "Space Oddity"(de fet, la veu del cantant és igual que la de Brian Molko, de Placebo).

L'únic problema que hi trobe és, precisament, açò: jo tinc la teoria que hi ha dos tipus de grups, sobretot dins l'àmbit del revival: els que s'expressen amb un estil determinat per tal de sonar "com", "igual que...", i els que ho fan perquè sí, perquè és així, i sols així, podien sonar. Per això, Morrissey o Belle & Sebastian, o Richard Hawley (un altre descobriment.Eixe sí que és retro; sona igual que Roy Orbison o Dean Martin: preciós) són bons, i m'agraden, i tota la nova collita de post-punkeros de postal no m'emocionen gens: semblen més un exercici d'estil (no vull ser malpensat i dir que ho fan per moda), que una qüestió d'expressió personal.

Doncs bé, els Decemberists de vegades semblen del primer grup: eixes lletres amb temes totalment decimonòniques, de vegades es queden simplement en una qüestió d'estil, en un joc, més que en una expressió personal: de fet, hi ha cançons que "sonen com" B&S ("The sporting life") o hi ha una que sembla un còpia de la versió de l' "Amsterdam" de Brel que va fer Bowie (la rondalla com de Moby Dick de "The mariner's revenge song"). Tanmateix, es nota que són bons profesionals, i el seu disc per moments aconsegueix emocionar-me (la cançó "We both go down together" és preciosa, i tràgica) i ja dic que últimament açò no em passa molt sovint.

Més informació: http://www.decemberists.com/ i allmusic.com. I si voleu pegar-li una ullada a les lletres, mireu ací

6 comentaris:

Mai ha dit...

Y seguro que este año van al FIB =)

EEC ha dit...

Ole!

Anònim ha dit...

fem una porra pal fib? pero Eloi que no participe que sap massa, =)

Anònim ha dit...

nadal caguerà

Anònim ha dit...

laia te tota la rao del mon!!
es passeu la meitat de l'any parlant del fib passat, i l'altra meitat, planificant el q ve... no penseu q es un poc trist??!!

"hacia belen va una burra, rin rin
yo me remendaba yo me remende..."

bon nadal a tots (tant als q us agrada com als q sou masa "guais" x a q us agrade)!!!!!

mil besets i els millors dessitjos

xouba ha dit...

informació:
per escriure a la rock de luxe només cal que envies el teu curriculum i alguna cosa que hages escrit.

quasi tot son col·laboracions, és a dir, et paguen una merda i ell es gasten el mínim en seguretat social i polles.

no t'ho has plantejat mai???

una altra cosa és que et faXen cas...